Häromdagen stod oxfilépasta på önskemenyn. Ett tips är att kolla i köttdisken i affär som har egen köttstyckning. Där brukar de sälja oxfilésnuttar till ett lägre pris än om du köper en hel filé. Eller om du någon gång köper en hel filé men bara ska använda en del till t ex tornedos. Då kan du frysa in snuttbiten som blir över och ta fram när du vill lyxa till din pastarätt lite.
Jag brukar göra mise en place, dvs förbereda alla ingredienser som ska tillagas så att det bara är att tillsätta när det är deras tur att gå i pannan. Skär oxfilén i lagom stora munsbitar och stek i omgångar på hög värme. Att du steker i omgångar gör att du inte riskerar att koka köttet då pannan kyls ned och inte hettas upp tillräckligt snabbt om du lägger i för mycket kött i taget. Som vanligt gäller att köttet bör tas fram minst en halvtimme innan tillagning så det blir rumstempererat. Lägg köttet åt sidan och stek lök och vitlök.
Slå på en dl vitt vin och 3-4 dl grädde och låt få ett kort uppkok. Lägg tillbaka köttet tillsammans med spenat, salvia, persilja och körsbärstomater. Blanda med pasta och njut!
Oxfilépasta med kastanjechampinjoner
Ingredienser
- pasta för fyra personer
- ca 500 g oxfilé
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- ca 100 g kastanjechampinjoner
- 1 dl vitt vin
- 3-4 dl grädde
- 2 nävar babyspenat
- 12-15 körsbärstomater
- salvia och gärna ananassalvia
- salt och peppar
Topping
- tryffelpecorino
- gräslöksblommor (när det är säsong)
Instruktioner
- Koka pasta efter anvisningarna.Skär oxfilén i lagom stora munsbitar. Strimla löken och grovhacka vitlöken. Skär svampen i klyftor.Stek oxfilén i omgångar i het panna. Salta och peppra allt eftersom. När de fått yta läggs de åt sidan. Stek lök, vitlök och svamp. När de börjar få färg hälls vin och grädde på och får ett kort uppkok. Strimla örterna och tillsätt tillsammans med köttet, spenat och körsbärstomater. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.Blanda med pastan och riv över tryffelpecorino och strö över lite gräslöksblommor.