Oxfilé Cantadou Mirjana

Det här är ett recept som jag återvänder till då och då. Numera höftar jag och är inte så noga med mått osv men du ska få originalet av mig här. Det är ett recept jag skrivit av i min gamla receptbok som jag började samla recept i när jag fortfarande bodde hemma…och det var inte nyss kan man säga! Receptet är från Allt om Mat nr 15/84! Min mamma är trogen prenumerant och har bara haft ett kort uppehåll någon gång i slutet på -70-talet men kunde inte vara utan tidningen så hon började prenumerera igen ganska snart. Man kan säga att hon varit med sen de började göra tidningen. Jag har alltid älskat att sitta och bläddra i hennes tidningar och JAAA hon har alla kvar!

I receptet står det oxfilé men det fanns ingen oxfilé när maken handlade så det fick bli lövbiff. Lite enklare till och med eftersom man ska rulla in en klick Cantadou i den utbankade köttbiten.

Jag fick förfrågan från Bel Nordic AB om jag ville prova deras ostar och självklart ville jag ju det. Färskostar är perfekt smaksättning i grytor, pastasåser och soppor och går att göra så vansinnigt mycket med förutom att äta på smörgås. Jag ska försöka tillaga något av alla ostar jag fått framöver men denna goding var det första jag kom att tänka på.

Börja med att banka ut köttet om du köper hel bit. Sen klickar du en liten bit ost på varje köttbit, saltar och pepprar och rullar sedan ihop. Fäst gärna med tandpetare så den inte rullar upp sig.

På önskan från en av sönerna gjorde jag även vitlöksstekta champinjoner. De finns inte med i receptet nedan men blir väldigt gott till. Knaperstek dem och pressa eller riv över vitlök på slutet så den inte blir bränd.

Stek köttet och svampen och lägg i en form och täck med folie. Låt gå med sista minutrarna när potatisen blir klar i ugnen.

Igår serverade jag med klyftpotatis men receptet rekommenderar pressad potatis. Det brukar jag göra då det blir så gott med såsen till.

Oxfilé Cantadou Mirjana

Portioner: 4 personer
Författare: Allt om Mat, nr 15/84

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 150 g
  • 50 g Cantadou vitlök
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1 tsk salt

Sås

  • 1-2 schalottenlökar
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 100 g Cantadou vitlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 3/4 msk ljus fransk senap (dijon)
  • 0.5 tsk salt

Instruktioner

  • Fräs löken i smör, pressa i vitlöken. Tillsätt osten och rör ned vin, senap, grädde och låt såsen såsen puttra till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    Platta ut köttbitarna. Lägg på en klick ost, vik över kanten och platta till. Stark värme om du vill ha köttet rosa inuti, medelvärme för genomstekt.
    Servera med pressad potatis.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.