Lövbiff med mögelost och tryffelsalami i gräddig konjakssås

Ni som känner mig vet ju att jag sällan håller mig till recept till punkt och pricka men kanske också att om jag köpt hem en vara för att göra något speciellt av betyder inte nödvändigtvis att det blir just det när den väl ska tillagas?! Denna lövbiff hade hamnat i frysen och från det att jag tog upp den fram tills jag väl satte igång med matlagningen hann den nog byta skepnad både två och fem gånger! Slutresultatet blev dock väldigt gott så det tänkte jag dela med mig av.

Jag delade på mina lövbiffar då de var rätt stora men det går lika bra att göra på hela, då får man ju i lite mera fyllning. En klick mögelost, tryffelsalami och finhackad schalottenlök på varje köttbit. Vik ihop och fäst med en tandpetare.


Stek snabbt på båda sidor i het stekpanna. Salta och peppra. När du vänder på biffarna kan du passa på att tillsätta eventuell överbliven lök i botten på pannan. Efter 1-2 minuter häll på en skvätt konjak (flambera nu om du vill) och häll sedan på ca 3 dl grädde. Låt koka upp och servera till t ex klyftpotatis eller pasta. Eller varför inte potatismos eller pressad potatis som suger upp all den goda såsen.

Lövbiff med mögelost och tryffelsalami i gräddig konjakssås

Välj en ost du tycker om. Gillar du inte just mögelost kan du byta denna mot mozzarella eller en god lagrad hårdost.
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 4-6 stora lövbiffar
  • 1 finhackad schalottenlök
  • ca 100 g mögelost
  • 4-6 skivor tryffelsalami
  • 3 msk konjak
  • 3 dl grädde
  • smör till stekning
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Lägg upp lövbiffarna, dela dem på mitten om du vill göra mindre knyten. Lägg en bit mögelost, salamiskiva och lite schalottenlök på varje biff. Vik ihop köttbiten och fäst ihop dem med tandpetare. Hetta upp en stekpanna och klicka i en rejäl klick med smör. Stek snabbt på båda sidor. Salta och peppra. När du vänt på biffarna tillsätts eventuell överbliven lök i botten. Sänk värmen. Efter ca 1-2 minuter häll på konjaken. Vill du flambera görs detta nu, tänk på att inte göra detta under fläkten då det brukar sitta en del fett kvar i filtret som lätt kan antändas. Häll på grädden och låt koka upp. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.