Lammjärpar med potatisknyten

Igår blev det lammjärpar med potatisknyten till middag. De går lika bra att göra på grillen som i ugnen. Det var så ruggigt väder här fram på kvällen, som om någon stod med blomspruta och toksprutade så det kändes inte så mysigt att grilla. Knytena hamnade i ugnen och järparna i stekpannan. Om jag grillar järparna trär jag oftast upp dem på ett grillspett.

Ena sonen är allergisk mot tomat och den andre tycker inte varma är goda så i deras hamnade inga tomater. Förkoka potatisen och låt den svalna lite. Skär i skivor och fördela upp på folieark. Jag brukar lägga bakplåtspapper mellan maten och foliet då jag läst att aluminiumet läcker ut i maten och det vill man ju undvika om man kan.

Här kan man stoppa i lite vad man vill. Börja med en skiva smör, vad kan gå fel där liksom? Sen en klick färskost. Här har jag använt Boursin. Den skar jag en skiva av och lade på potatisen. Sen ströddes lite salladslök, tomater och färsk dill på toppen innan knytena nöps ihop.

Ställ dem på grillen eller in i ugnen 10-15 minuter i 200 grader. Du kan givetvis toppa med en skiva lax eller skaldjur för en hel middag. Häll då gärna i en skvätt vitt vin så får du en jättegod sky.

Järparna gjordes av 1 kg lammfärs, 4 stora vitlöksklyftor, 0.5 dl grädde, 1 ägg, 1 msk torkad rosmarin, 2 tsk salt och ett gäng varv med vitpepparkvarnen. Forma till järpar med hjälp av handen och en stor sked.

Du kan lika gärna trä upp dessa på ett grillspett som sagt. Grilla i grillen eller i ugnen. Igår kväll blev det i stekpannan och då hoppade jag över spetten då det blir lite trångt, funkar kanske i en pannkakslagg med låga sidor dock.

Såsen gjorde jag av 2 dl gräddfil, 1 vitlöksklyfta, 100 gram getost, salt och svartpeppar. Jag använde mig av getosten som säljs i små rullar, ser ut som små puckar och är mer i färskostkonsistens. Man kan lika gärna mosa ner fetaost som väl passar lite bättre till lammet men jag hade ingen hemma. Båda är lika goda tycker jag. Det blev lite sås över som vi doppade chips i – mumma!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.