Köttbullar med potatismos och viltostsås

För några veckor sedan visade jag ju den här bilden på ostlådan jag fick i samarbete med Smakbox och Kavli mjukost:

En och en annan ost med i den lådan! uppmaningen var middag på tio minuter. Just denna rätt tar inte tio minuter om man inte kör på köpta köttbullar och pulvermos förstås men nej tack – äkta vara är så mycket godare. När man steker köttbullar är det så gott att vispa ur pannan med lite smör och mjöl och späda med mjölk till en lagom tjock sås. Här smakades såsen av med viltosten men du kan med fördel använda någon av svampostarna, paprika-, bacon- eller skinkosten med för den delen. Ostarna är verkligen perfekta smaksättare i soppor, såser och pastasåser.

Har man köttfärs på något vilt är ju det att föredra här. Man kan också mortla ner ett par enbär och blanda i köttfärssmeten.

Lingonen lös med sin frånvaro dock…

Hur gör du dina köttbullar? Jag brukar finhacka lök och bryna tills den blir mjuk och gyllene. Låta svalna medan jag blandar mjölk eller grädde med ströbröd och ett ägg och till sist blanda i köttfärs, lök, salt och peppar. Lite chiliflakes går det för det mesta i också. Sen steker jag en liten platt biff för att känna så att det är tillräckligt med salt i, justera om det behövs och sen är det bara att rulla. För det mesta är jag lite slö och rullar lite större men de tar ju längre tid att genomsteka. Å andra sidan om man gör stor sats så burkar jag låta köttbullarna få en yta runt om och sen hamnar de på plåt i 150 grader tills de är genom stekta. Moset gör jag genom att koka potatis, mosa och blanda med lite smör och mjölk och gärna en klick philadelphiaost. För helgvarianten så byts en del av mjölken ut most grädde. Hur mycket man har i beror så klart på hur fast eller löst mos man vill ha. Lite i taget är ju det bästa så att det inte blir för löst. Vispar du med elvisp? Tänk på att inte köra för länge – då blir moset lite ”snorigt”  och segt, fast det är det ju en del som vill ha, även det en smaksak.

Mammas inlagda gurka smakar så gott till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.