Ikväll blev det oxfilé. Om jag som idag steker i portionsbitar brukar jag steka i het panna ca 1.5 minut på ena sidan. Efter att jag vänt stänger jag av plattan och sticker i en termometer i en av bitarna sen får köttet gå färdigt i ugn. Välj en stekpanna som går att använda i ugnen. Jag tycker det blir bäst att sätta in i låg temperatur, ungefär 150 grader. Eftersom alla gillar medium rare i familjen sätter jag termometern på 52. När det piper tar jag ut pannan (glöm inte att handtaget nu är varmt ?). Lägg över bitarna i aluminiumfolie och låt vila ca 10 min.
Till oxfilén testade jag en kökspryl jag köpte i höstas men inte använt än – en Actifry från OBH Nordica. Den tillagar utan i stort sett någon olja och det är ju bra då jag stekte köttet i smör. Premiärtillagningen blev sötpotatis som fick lite riven parmesan över när den gått klart.
Tillbehören: hyvlade morötter och trattkantareller. Trattkantarellerna stekte jag upp i samma stekpanna som köttet, så de goda köttsafterna går in i svampen. En liten skvätt grädde för att runda av smaken. För en extra god touch smaksatte jag med ugnsbakad vitlök. Jag sätter in en hel vitlök i ugnen, vill man kan man drizzla lite olja och flingsalt över. 160-170 grader i 45-60 min. Kläm ut innehållet och blanda i svampen. Jag använde tre klyftor till ca 1.5 dl förvälld trattkantarell. Toppade allt med grönkålschips.
Smaklig måltid!