Hur vill du ha din oxfilé?

Ikväll blev det oxfilé. Om jag som idag steker i portionsbitar brukar jag steka i het panna ca 1.5 minut på ena sidan. Efter att jag vänt stänger jag av plattan och sticker i en termometer i en av bitarna sen får köttet gå färdigt i ugn. Välj en stekpanna som går att använda i ugnen. Jag tycker det blir bäst att sätta in i låg temperatur, ungefär 150 grader. Eftersom alla gillar medium rare i familjen sätter jag termometern på 52. När det piper tar jag ut pannan (glöm inte att handtaget nu är varmt ?). Lägg över bitarna i aluminiumfolie och låt vila ca 10 min.

 

 

Till oxfilén testade jag en kökspryl jag köpte i höstas men inte använt än – en Actifry från OBH Nordica. Den tillagar utan i stort sett någon olja och det är ju bra då jag stekte köttet i smör. Premiärtillagningen blev sötpotatis som fick lite riven parmesan över när den gått klart.

Tillbehören: hyvlade morötter och trattkantareller. Trattkantarellerna stekte jag upp i samma stekpanna som köttet, så de goda köttsafterna går in i svampen. En liten skvätt grädde för att runda av smaken. För en extra god touch smaksatte jag med ugnsbakad vitlök. Jag sätter in en hel vitlök i ugnen, vill man kan man drizzla lite olja och flingsalt över. 160-170 grader i 45-60 min. Kläm ut innehållet och blanda i svampen. Jag använde tre klyftor till ca 1.5 dl förvälld trattkantarell. Toppade allt med grönkålschips.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.