Asiatisk köttfärssås med sötpotatisnudlar

I fredags åt vi ju asiatisk råbiff. Jag hade en rejäl bit nötinnanlår i frysen från en 10 kilos köttlåda vi köpt vid tidigare tillfälle. Det är så lätt att glömma bort allt man har i frysen även om jag gör tappra försök att skriva ned på en lapp vad som finns i varje låda i frysen och sen sätta upp den på frysdörren. I alla fall på extrafrysen vi har i källaren. Men på något sätt smyger det alltid in saker som inte hamnar på lappen och tvärtom – det tas upp saker från frysen utan att strykas på lappen…Men snart kanske alla lär sig då det ju blir så mycket lättare att ha koll. Och att försöka ha ordning i lådorna! Kött i en, fisk i en osv…Någon gång i framtiden SKA jag bli mer välorganiserad, haha!

Hur som helst…det blev ganska mycket råbiff kvar och jag vet inte hur länge rått, malet kött håller sig i kylen men jag vågade inte äta den rå i alla fall så jag stekte upp det med lök och vitlök och hällde på lite mer ostronsås, lite av nudelvattnet och rejält med friterad chili i olja för hetta. Denna chili är så god men galet stark! Det behövs inte så mycket men det jag gillar med den är att trots att chilin ligger i olja så är den krispig?! Under vintern när vi har det något kallare inomhus stelnar oljan något jämfört med på sommaren när det är varmt och den är mer rinnig. Fullt normalt alltså.

När jag började fundera på vad vi skulle äta till lunch tänkte jag också har i rödkål, zucchini och pak choi men de glömdes visst av när jag väl satte igång och laga till maten. Sötpotatisnudlar kokades i alla fall och blandades med köttfärssåsen. Vill man ha den ännu mer såsig kan man tillsätta krossade tomater.

Eftersom vi glömde de sojagravade äggulorna på råbiffen hade vi ju tur att få njuta dem till denna rätt i stället. Lägg äggulor i en skål och fyll på med soja så att det täcker gulorna. Jag brukar använda ljus soja typ Maggi eller Kikkoman. Beroende på hur länge du låter dem ligga ändras konsistensen något. Dessa låg i sojan i ca 18 h och då har ytan blivit något seg men den är fortfarande rinnig inuti. Ett bar dagar kan de stå utan problem. En rejäl sked med Kimchi passade bra till.

Vi hade också sojamajonnäs kvar så det ringlades över maträtten. Överlag är det väldigt gott med någon typ av majonnäs på asiatisk mat. Smaksättningarna kan varieras i oändlighet! Lime, miso, chili, wasabi, soja, yuzu……..

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.