Stjärnanistryffel

Det blir en del godistips så här års. Denna tryffel har jag gjort i många år. Till vårt årliga julfika i lördags gjorde jag dem som små kuber. De är goda till kaffet men även att toppa en efterrätt med. Jag brukar göra krusbärskompott och klicka i ett ägg av vitchokladmousse och toppa med en ruta stjärnanistryffel. Kompotten gör jag inte så söt. Då bryter den av perfekt mot den söta chokladmoussen.

Tryffeln är superenkel att göra. Koka upp grädden med stjärnanis i, stäng av plattan och låt stå och dra i 30 minuter. Koka upp grädden igen och fiska upp stjärnanisen. Hacka chokladen och vänd i grädden. Rör tills all choklad har smält. Häll upp på bakplåtspappersklädd plåt. Ställ svalt så att tryffeln stelnar. Skär i bitar och rulla i kakao.

Stjärnanistryffel

Det går även att låta tryffeln svalna i en skål och sedan ta ut kulor och rulla runda. Låt inte tryffelsmeten bli helt kall då utan rör då och då och känn efter när det är lagom konsistens. Detsamma gäller om man vill spritsa ut fina små tryffelpraliner.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 5 stjärnanis
  • 300 g mörk choklad, gärna 70%
  • kakao att rulla tryfflarna i.

Instruktioner

  • Häll upp grädden i en kastrull. Lägg i stjärnanisen. Koka upp och stäng av plattan. Låt stå och dra i 30 minuter. Koka upp grädden igen och ta den av plattan. Fiska upp stjärnanisen. Hacka chokladen och vänd ned i grädden. Rör tills du får en jämn smet. Häll upp på bakplåtspappersklädd plåt. Ställ svalt att stelna. Skär upp i bitar och rulla dem i kakao runt om.

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.