Potatis- och palsternackspuré med kammussla

Här kommer lite inspiration till en förrätt som är enkel.

Jag brukar spara små torra snuttar av bröd i frysen att ta fram och göra antingen krutonger eller brödsmul av. Brödsmul fixar du enklast genom att mixa brödbiten snabbt, med eller utan kant är en smaksak förstås. Stek sedan i lagom het panna och när det börjar få färg brukar jag ringla över lite olja eller klicka i en klick smör. Du kan även smaksätta med pressad vitlök och någon finhackad eller torkad ört. Se upp så inte vitlöken bränns bara, då blir den besk.

Använd en skalare eller mandolin och skär tunna skivor av palsternacka, använd gärna skalet till palsternackan du använder i purén så tar du hand om hela råvaran. Gör detsamma med kastanjechampinjoner. Fritera snabbt i olja. Ha gärna ett lock till hands ifall oljan skulle börja brinna.

Koka potatis och palsternacka i småbitar, jag brukar ta 2/3 potatis och 1/3 palsternacka men det är en smaksak. När det kokat klart mosar/vispar du ihop med lite salt och peppar, smör och en skvätt grädde.

Stek kammusslor i smör, max 1-2 minuter per sida så de inte blir sega. Lägg upp på tallrik och servera gärna med bubblor till!

Vi drack en mousserande bianco från Alessandro Gallici från 2016 som är gjord på 90% glera och 10% chardonnay. Druvan glera hette före 2009 prosecco men då bytte man namn på den då drycken Prosecco blev allt mer populär. Det är en frizzante vilket innebär att det är ett pärlande vin med färre bubblor än spumante. Vinet finns inte på Systembolaget men finns på Allt om mats vinklubb eller Vinoteket (som ju har samma utbud).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.