Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är en favorit bland klassiska husmanskosträtter. Alla äter…även om en av sönerna pillar bort löken i såsen. Så bra då att jag gillar att inte skära löken i för små bitar, det blir i ringar eller strimlade – lättare att peta undan än om man hackar löken. Den här gången köpte jag stekfläsket orimmat. En av våra närmaste ICA-affärer styckar och packar sitt kött själva så handlar jag där passar jag alltid på att kolla i kötthyllorna. Denna gång var det bra pris på stekfläsket så det fick följa med hem. Det kommer jag att fortsätta med faktiskt då jag tycker att rimmat fläsk har en tendens att bli för salt och för mycket salt är ju inte bra för oss så det här var ju perfekt eftersom man får salta själv. Smaken på fläsket kom fram bättre också. Men det är en smaksak.

Jag och maken åt med ugnsrostad rödkål, kanske inte det vackraste på en tallrik men oj så gott det blir med kål i ugnen! Killarna åt klassiskt med kokt potatis till. Och löksåsen – stek alltid i samma stekpanna som du stekt fläsket i, alla goda smaker från fläsket gör stor skillnad för smaken på såsen. Jag häller dock av fettet allt efter som om jag steker mycket fläsk eftersom det blir så mycket fett i stekpannan efter ett par omgångar så fläsket blir mer friterat än stekt. Lite fett vill jag har kvar när jag steker löken dock. Jag steker löken ganska länge på medelvärme sen häller jag på 2 delar grädde och en del vatten, smaksätter med någon fond – kalvfond funkar perfekt och så svart- och vitpeppar från kvarn. Låt det koka ihop och reducera något så att såsen tjocknar. Man kan givetvis reda med mjöl innan man tillsätter vätska om man inte orkar vänta på att såsen ska reducera, men jag tycker det här blir så mycket godare.

Maken brukar vara chef för salladen och ja – det brukar vara att ta ut diverse grönsaker från kylen, haha! Svårt att lära gamla hundar att sitta även om jag försöker mitt bästa: NOLL intresserad av att lära sig laga mat! Men han gör mycket annat så han är förlåten 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.