Raggmunk med fläsk

Alltså…hur gott är det inte?!! Jag brukar oftast steka rimmat bogfläsk men ibland finns det inte och då kan det stekfläsk, som vid detta tillfälle. Jag tror att jag brukar köra något gammalt recept från kan det vara Vår kokbok eller något? Det sitter i huvudet i alla fall och blir alltid bra så jag har inte ens brytt mig om att testa något annat. Jag gillar när potatisen är grovriven för då får jag mer känsla av potatis men vad vet jag? Det funkar även med finriven så bestäm själv vad du vill.

Så galet gott är det men fy så onyttigt! Jag varvar stekpannan med varannan gång fläsk och varannan gång raggmunk, då behöver man inte tillsätta något extra fett eftersom fläsket släpper ifrån sig i pannan. Jag fortsätter att steka raggmunk tills jag behöver mer fett i pannan igen, då blir det en omgång fläsk igen.

Rårörda lingon till är ju så gott. Färska eller frysta lingon och lite strösocker. Rör och rör tills sockret smält.

Inte så mycket grönsaker i bild men en råkostsallad till funkar perfekt. Strimla kål, morot, kålrabbi och lite lök om du vill ha.

Jag minns när jag flyttade hemifrån att jag tänkte att raggmunk måste vara jättesvårt och krångligt att göra men det är det ju verkligen inte! Det tar sin lilla tid dock. Att steka utomhus på Muurikkan är däremot ett smart drag. Stek en i mitten av murran och när du vänder för att steka på andra sidan lägger du den lite längre ut så kan du börja med en ny i mitten medan den andra blir färdig. Lägg upp de klara allra längst ut på kanten medan du fortsätter steka eller så skickar du någon att hämta och lägga in i ugnen lite då och då tills alla är klara. Flera stekpannor kan också vara ett toppenalternativ. Smaklig spis!

Raggmunk

Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 8 normalstora potatisar
  • 2 dl mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • fläsk

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 100 grader.
    Blanda mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Blanda i resterande mjölk, ägg och salt.
    Riv potatisen och vänd snabbt ned den i smeten så att den inte mörknar.
    Stek en omgång fläsk. Lägg dem på en plåt i ugnen.
    Stek några omgångar raggmunk. Vätskan flyter gärna ut men fånga in den med en stekspade och platta ut potatisen i ett jämnt lager. Lägg in raggmunken allt eftersom i ugnen.
    När du tycker att pannan börjar bli torr är det dags för en omgång fläsk.
    Fortsätt på detta sätt tills allt är klart.
    Servera med lingon till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.