Phở med revbensspjäll

Ikväll kokade jag en härlig Pho. Det är en vietnamesisk nudelsoppa som ofta serveras med kyckling eller nötkött. Ofta tunt skivat nötkött som läggs på rått och sen häller man över rykande varm buljong och då tillagas den så att det råa försvinner.

Idag gjorde jag den på revbensspjäll dock. Jag köpte färska tjocka revben till bra pris i helgen men hann aldrig laga till dem så idag var sista bäst-före-datum. Jag skar dem i mindre bitar, de är ju för det mesta knäckta. Benen vill man ha med när man kokar buljongen så skär inte bort dem. Lägg revbenen i botten av en stor kastrull, fyll på med ca 3 l vatten. Koka upp och skumma ordentligt. Tillsätt sedan kryddorna – se recept nedan och låt koka ca 2-2.5 timme. Fiska upp revbenen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på glaze och ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Köttet är bra blekt när det är kokt. Lyft gärna med en hålslev då köttet är så mört att det faller i sär.

Koka nudlar och lägg upp i skålar, fyll på med buljong och grönsaker som du vill äta till. Här blev det pak choi, böngroddar, shiitake (stek den då den inte ska ätas rå)edamame och pocherat ägg.

Revbenen blir så där härligt kladdiga och funkar till annat också, t ex på julbordet?

Phở med revbensspjäll

Servera med de grönsaker du vill ha.
Portioner: 6 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1.5 kg tjocka revbensspjäll
  • 3 l vatten
  • 7-8 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten kanelstång
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk oystersås

Glaze till revbenen

  • 0.75 dl ketchup
  • 5 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.75 dl hoisinsås
  • 2 msk honung
  • 1 msk fisksås
  • 0.5 dl soja
  • svartpeppar

Övrigt

  • risnudlar till 6 personer
  • grönsaker efter tycke och smak
  • ägg i valfri tillagningsform

Instruktioner

  • Skär revbenen i mindre bitar. Lägg i revbenen i en stor kastrull. Håll i 3 liter vatten. Koka upp och skumma av vattnet. Tillsätt alla kryddor (skär vitlök och ingefära grovt, du behöver inte skala ingefäran) och låt koka i 2-2.5 h under lock.
    Lyft upp revbenen och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ihop ingredienserna till glazen och pensla över köttet. Blir det något över - häll det i buljongen (sila den gärna innan).
    Ställ in revbenen i ugnen, 225 grader i 20 minuter.
    Koka under tiden risnudlar och fördela i skålar. Häll på buljong och lägg dit det du önskar att äta till.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.