Nudelwok med fläskkarré och broccoli

Jag älskar asiatisk mat! Gillar smaksättningen om det så är koreansk, thai, vietnamesisk eller indonesisk. Innan jag och maken fick barn gjorde vi två långresor á la backpacker-stuket. Vi pratar -95 och -97…när man fick gå in i en telefonkiosk och be dem ringa Collect call hem till föräldrarna och blev tillvisad ett bås när de svarat, när man inte hade mobiltelefon, man reste med resecheckar och totalt obokat vad gäller hotell osv. En charm i sig, med en reseguide från Lonely Planet där diverse tips om boende och matställen nogsamt lästes igenom inför nästa anhalt. Nu för tiden är det ju mycket enklare då de flesta ställen ligger uppe för bokning på nätet men kan faktiskt sakna den där ovissheten – att inte veta någonting egentligen om stället man åkte till. Maten på Bali och öarna runt omkring är väl den mat jag minst lagar men en del inspiration därifrån blir det ändå: Nasi Goreng funkar i alla lägen, alltså stekt ris med grönsaker, som tillbehör eller med kyckling eller kött i som full rätt. Det som kännetecknar Indonesisk mat är nog Ketjap Manis, en söt soja och att de använder smakrika oljor som jordnötsolja eller sesamolja. Sambal oelek är också ständigt återkommande. Vi reste sedan genom Singapore, Malaysia och Thailand och för mig var maten redan då en fantastisk upplevelse. Jag fullkomligt älskade att prova nya rätter hela tiden medan maken höll sig mer till säkra kort! Ett och ett annat Hard Rock Café-besök i storstäderna fick jag stå ut med så att magen kunde återhämta sig lite. Längtar tillbaka till sol och värme så klart men skulle sååå gärna göra om samma resa igen bara för maten! ÄLSKAR!

Gårdagens middag var en blandning mellan frys- och kylfynd. Jag hade ett par skivor fläskkarré i frysen och ett broccolistånd i kylen som ville ätas upp och då blev det wok, med äggnudlar. Så om Nasi Goreng är stekt ris är detta Mee Goreng, stekta nudlar. Jag hade en ponzu kvar från tidigare tillfälle som köttet fick marineras i tillsammans med en skvätt mjölk. Kokosmjölk är absolut bäst men vanlig mjölk funkar perfekt.

I och med att det är lime i marinaden behövs inte så lång tid för marinering vilket passar en vardag när man lite snabbt kommer på att detta är vad som ska ätas. Så strimla köttet i lagom ätbitar och lägg i marinad en halvtimme. Under tiden skär du lök, vitlök, chili och broccoli i bitar. Skala även stammen och skär i slantar – den är godast!

Stek köttet i omgångar i het panna med olja, vilken spelar ingen roll men väljer du en olja med smak sätter den karaktär på maten. Att steka i omgångar ger fin yta på köttet. Häller du i allt kött på en gång i stekpannan blir köttet snarare kokt och segt innan du hinner få yta på det. Så lite i taget ger milsvid skillnad. Lägg det åt sidan medan du steker lök, vitlök, chili och jag hade ett par skogschampinjoner som fick gå med. Tillsätt broccolin och stek en stund. Lägg på lock och dra ner värmen till låg under tiden du kokar nudlarna. Ägg- eller risnudlar funkar vilket som. När nudlarna är klara går allt ner i samma panna. Häll på ponzun som är kvar och blanda alltihop. Kom på när vi satt och åt att jag skulle haft i ett par ägg, för extra protein för tonårspöjkarna men det glömde jag – var nog för hungrig när jag doftade på slut resultatet, haha! Äggen kan också stekas och serveras till vilket är vanligt i det asiatiska köket. Hade jag haft koriander hemma hade ett berg varit givet!

Skriv ut receptet
4 från 1 röst

Nudelwok med fläskkarré och broccoli

Äggen kan antingen tillsättas enligt receptet. Du kan annars steka ett ägg per person och servera till.
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

Marinad

  • 0.5 dl soja
  • saften av 2 st lime
  • 1.5 msk fisksås
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk palmsocker eller honung agavesirap, socker
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 små pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 röd chili eller 1 tsk chiliflakes
  • 0.5 dl kokosmjölk (eller vanlig)

Övrigt

  • 2 stora skivor fläskkarré
  • 200 g äggnudlar
  • 1 lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0.5 chili
  • 1 broccolistånd
  • 2 ägg

Tillbehör

  • strimlad morot
  • limeklyftor
  • chili
  • gärna jordnötter eller cashewnötter
  • valfri olja till stekning

Instruktioner

  • Skär köttet i strimlor. Blanda alla ingredienser till marinaden förutom mjölken. Ta bort hälften av marinaden och spara till senare. Häll i mjölken och blanda med köttet. Marinera i ca 30 minuter. Sätt dig och lägg upp fötterna och varför inte njut av ett glas vin, blunda och koppla bort allt i 10 minuter.
  • Skär löken i strimlor och skiva vitlök och chili. Skär upp broccolin i mindre buketter och skala stammen av broccolin. Skär den i skivor, mao kasta inget av broccolin. 
  • Stek köttet i lite olja. Stek lite i taget i het panna och lägg åt sidan allt eftersom det är klart. Koka under tiden upp vatten till nudlarna. När allt kött är stekt häller du i lök, vitlök och chili i samma stekpanna. Sänk värmen till medel och tillsätt broccolin. Rör om då och då under ett par minuter. Sänk värmen till låg och sätt på locket. Lägg i nudlarna och koka enligt anvisning på förpackningen. Häll av dem. Gör ett hål i mitten av grönsakerna och knäck i äggen. Rör runt och när äggen börjar stelna blandar du ihop allt med nudlarna och köttet. Häll över resterande ponzu (marinaden) eller låt var och en smaksätta sin egen portion, woken är även god utan.
  • Servera med lite rivna morötter, limeklyfta, chili och nötter.

2 svar till “Nudelwok med fläskkarré och broccoli“

  1. Detta blev vår fredagsmiddag härom dagen 🙂
    Bytte mot kyckling o slängde i min köpa ponzu som halva delen av sojan. Och äggen i.
    Mmm!

    1. Kul! Låter som härligt fredagsmys👍🏼

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.