Ligger efter med uppdatering av massor av recept! Börjar med detta – Nasi Goreng med kamben av vildsvin. Köpte en fjolårsgris av min kollega och dessa små söta kamben kom med. Så otroligt goda även om det inte är så mycket kött, men gott att gnaga på. Jag stekte dem i lite olja med endast svartpeppar och flingsalt på. Penslade dem med slutslatten i en flaska Taqueria salsa från Santa Maria. Ställde in i ugnen på grillfunktionen, 225 grader under tiden som jag gjorde Nasi Goreng.
Nasi Goreng äter vi allt som oftast här hemma. Så fort jag kokar ris sätter jag alltid på lite extra så det finns att göra fried rice på. Denna gång med gul lök, vitlök, morot i tärning som steks i lite olja. Tillsätt riset och stek upp det på medelvärme så det blir genomvarmt. Dra riset åt sidorna så det blir ett hål i mitten. Knäck i några ägg och vispa samtidigt som de steks och när de stelnat blandar du ihop med övriga ingredienserna. Smaka av med lite sambal oelek, svartpeppar och ketjap manis (soja som är vanlig i indonesiska köket men du kan välja vilken soja du än har hemma).
Vi gillar koriander så det försöker jag att ha hemma. Det och dill är så gott när det är färskt!
Stekt ris går ju att göra med precis vad du vill egentligen – asiaternas variant av vår pyttipanna kanske?
Minns att vi ibland gjorde kinaris när jag var liten. Fanns färdig i fryspåse som man bara stekte upp i stekpanna. Det var ris, majs, paprika och ärtor. Ibland köper jag hem en påse med frysta ärtor, majs och paprika bara för att ha till kinaris. Dessa grönsaker var också flitigt använda i sallad tillsammans med isbergssallad, tomat, gurka och tunt skivad purjolök som sedan blandades med majonnäs och italiensk salladskrydda – härliga -70 och -80-talet!
Öl makar alltid gott till asiatiskt om du frågar mig, oavsett sort! Denna gång var det en julöl eller julebrygd från Tuborg som vi fått av våra vänner (en av dem är från Bornholm så det köps med lite öl ibland 😉 )