Kanske inte den första kombon man tänker på, haha! Men hade köpt hem en påse med musslor dagen innan och så bestämde sig åtminstone en av sönerna för att vara hemma igår kväll och då fick jag utöka menyn lite. Hade köpt hem två paket med tunna revbensspjäll så jag tänkte att det gör jag till sönerna (ifall även den mellersta skulle äta hemma, det vet man aldrig i lagandes stund om han är på hemma plan). Lilleman ville så klart va med och dela på musslorna så maken och jag smakade även vi på några ribs.
Jag gjorde dem i ugnen men de kan lika gärna göras på grillen. Jag tyckte dock att det bar alldeles för kallt och mörkt igår för att stå ute så det blev ugnen i stället. Det blir inte samma smak av rök men det kan man ju tillsätta i och med några droppar liquid smoke i glazen om man vill.
Klappa in salt på båda sidor och lägg på galler med köttsidan nedåt. Hade jag haft tid hade jag skurit bort den vita hinnan på undersidan men det går bra ändå. Det går lättast om man låtit köttet ligga framme en halvtimme. In i ugnen med plåt under i 150 grader i 60 minuter.
Vänd på revbenen och lägg dem i folie, gärna med bakplåtspapper närmast köttet, jag hade tydligen slut på det igår…
Pensla köttsidan med valfri glaze. Igår blev det med miso, soja, vitlök och lite honung.
Den här går att få tag i i välsorterade mataffärer men flera varianter av miso finns om du handlar i en asiatisk livsmedelsaffär. Finns även att beställa hem på nätet.
När ytterligare en timme har gått (igår gick det nog 1.5 till och med) är det dags att öppna folien, pensla på sista glazen om det finns något kvar och höja temperaturen till 225 grader. Grilla av tills de fått den färg du önskar.
Ta ut dem och tryck ihop folien igen. Låt dem vila medan du fixar tillbehören. Vi passade på att slänga in lite pommes i ugnen och åt under tiden musslorna som förrätt.
Fredag kväll, musslor och ett gott vin! Behövs inte mer om du frågar mig. Nu blev det ju lite mer igår så det får man se som bonus 😉
Vinet var en Petit Chablis som jag beställt från Vinoteket. Producenten är Les Grands Chais de France och är gjord på 100% Chardonnay. Sockerhalten är endast 1g/l. Flaskan kostar 189:-. Jag brukar beställa hem en låda från Vinoteket då och då och för det mesta plockar jag ihop själv vilka flaskor jag vill prova men de har även färdig lådor med olika inriktningar och teman. Inget samarbete utan bara ett tips jag vill dela med mig av. Har handlat där ända sedan de startade och har bara fått hem ett enda vin jag absolut inte gillade. Har dock fått hem två flaskor som smakat jordkällare och då har jag faktiskt mailat och talat om detta – båda gånger har det inte varit några problem utan pengarna ligger till godo till nästa beställning.
Inte de roligaste tillbehören igår men det var ju fredag och alla var trötta – dög så bra med köpepommes till. Jag tog lite aioli som vi åt till musslorna och doppade pommesen i. Supermöra ribs som totalt föll av benen. Inget waste där inte!
Tunna revbensspjäll med misoglaze
Ingredienser
- 2 kg tunna revbensspjäll
- 4-5 msk misopasta
- ca 5 msk ljus soja
- drygt 1 msk honung
- salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 140-150 grader.Salta revbensspjällen på båda sidor. Klappa in saltet ordentligt så att det inte faller av.Lägg spjällen med köttsidan nedåt på galler med en plåt under och ställ in i ugnen i ca 60 minuter.. Kör du på grillen ska du grilla indirekt, dvs inte över elden utan vid sidan av. Försök att hålla samma temperatur som i ugn.Ta ut plåten och lägg spjällen med köttsidan uppåt på folie. Blanda ihop glazen, den ska ha samma konsistens som sockerkakssmet ungefär, lite rinnigare går bra men inte för rinnigt så att det rinner av. Pensla köttsidan, dvs den sida som nu ligger uppåt. Stäng igen folien helt.Ställ in i ugnen ytterligare en timme, 1.5 går bra det med.Öppna folien, pensla på med ev kvarvarande glaze och höj värmen till 225 grader. Ta ut revbenen när du tycker att de fått fin färg, ca 15-20 minuter. Grillar du ska du så klart höja värmen och nu kan du grilla direkt.Stäng igen folien igen och låt vila medan du förbereder det du vill äta till.