Varmrökt laxsida

Har du en grill så tycker jag att du ska prova att varmröka. Det finns röklådor som man lägger rökspånet i. Själv har jag en elrök. Där lägger jag spånet på en bricka i botten och ställer in det som ska rökas ovanför. Det är en cylinderform som man bara sätter i kontakten i väggen och så gör det jobbet själv. Där i röker jag även räkor. Supersmidig. Finns lite olika varianter.

Den här har jag.

Jag röker för det mesta en hel sida eller två (det finns två galler) så att jag har lite lax när andan faller på, antingen kvar i kylen eller fryser in om jag vet att vi inte kommer att äta den på några dagar. Helt naturell med lite salt och peppar, eller med önskad krydda t ex texmex, chili/vitlök/ingefära/citrongräs, ketchup, örter….

Här i små mjuka tacobröd med avokado, sallad, rädisor och salladslök och så lite Srirachamayo. Gör egen – den blir sjukt mycket godare. Mayo har jag ju tipsat om förut: knäck ett ägg i en stavmixerbehållare. Klicka i 1 msk dijon och några droppar vinäger. Fyll på med ca 2 dl rapsolja. Sätt försiktigt i stavmixern ända ned i botten. Håll i behållaren och mixa på full fräs tills du ser att den mesta av oljan sugits in. Då kan du börja vicka och till sist dra mixern upp och ner och få in all olja. Salta och peppra efter smak sen kan du smaksätta med vad du vill, i detta fall Sri racha. Vill du ha tryffelaioli häller du i tryffelolja tills nu uppnår önskad styrka på tryffel. Vitlök för aioli. Sesamolja för sesammayo. Wasabi för wasabimayo….ja listan kan göras oändlig!

Här på macka med stekt ägg och så har jag mosat laxen tillsammans med salladslök, svartpeppar och lite hamburgerdressing á la Big Mac:

1 dl Hellmans majonnäs

2 msk bostongurka

2 msk dijonsenap

1½ tsk vitvinsvinäger

1 tsk malen paprika

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

Jag byter för det mesta ut vitlökspulvret till en liten vitlöksklyfta och för det mesta gräddfil för en del av majonnäsen.

Här är ju sommarklassikern! Tillsammans med färskpotatis och romsås! Romsåsen gör jag med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt (eller lite av varje beroende på vad som finns hemma), stenbitsrom, hackad rödlök, dill och lite svartpeppar. Klassikern som man åt på bakad potatis jämnt på början av 90-talet.

Sen har jag ju ofta tipsat om dessa:

Laxröra som du även kan smälta i lite gelatin i så de blir lite fastare att göra små ägg av t ex.

Laxbollar  rullade i koriander eller gräslök.

En laxröra kan även läggas i krustader eller rågchips. Det finns mängder med användningsområden! Älskar lax i alla former!

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.