Fiskgratäng

Varje gång jag lagar fiskgratäng frågar jag mig själv varför jag inte gör det oftare? Det är ju så gott! Jag brukar koka potatisen och under tiden rimma fisken så den blir lite fastare i konsistensen. Det gör jag enkelt genom att strö över lite flingsalt över fisken, inte värre än så.

Medan potatisen kokar gör jag någon typ av sås. Vid detta tillfälle en enkel vitvinssås gjord på bechamelvis. Potatisen vispades snabbt till mos med hjälp av elvisp. En klick smör, lite mjölk och en klick färskost och så vispa tills det börjar bli vitare i färgen. Då rör jag i äggula och blandar om ordentligt. Smakar också av med salt och peppar.

Ner med moset i en spritspåse och klickar ut längs sidorna på en gratängform. Fisken hamnar i mitten och över den häller jag såsen. Sen in i ugnen i ca 20-25 minuter tills moset fått fin färg, 225 grader.

Det är alltid gott att toppa med skaldjur och dill – denna gång fanns ingen dill i kruka hemma tyvärr. Men så är det när man kollar upp frysens utbud inför middagen och inte orkar och åka och handla – då får det bli av det som finns hemma!

Här kommer recept på hur jag gjorde denna gång!

Fiskgratäng

Lubb är en vit fisk som de flesta jag pratar med inte ens vet är en fisk. Den finns ofta till bra pris och vi gillar den - inte minst för sitt härliga namn!
Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 1 dl naturell färskost
  • ca 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 äggulor
  • ca 600 g fisk

Sås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1.5-2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning eller motsvarande fond
  • vitpeppar, ev salt och dill

Topping

  • skalade räkor
  • citron och dillvippor

Instruktioner

  • Skala och koka potatisen.
    Salta fisken med lite flingsalt och låt rimma under tiden du förbereder allt annat.
    Gör såsen genom att smälta smöret. Vispa i mjölet och häll på mjölken. Vispa slät och häll sedan på vinet och den mindre mängden grädde. Låt koka upp och sänk värmen (annars bränns det lätt). Vill du ha lösare sås tillsätter du mer grädde eller mjölk. Tillsätt fiskbuljongen och smaka av med vitpeppar, hackad dill och ev mer salt.
    När potatis kokat klar - häll av vattnet. Klicka i smör, färskost och häll på mjölk eller grädde. Vispa slät med elvisp och rör till sist i äggula och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
    Spritsa ut moset längs kanterna i smord ugnsform, lägg fisken i mitten och häll på såsen.
    Ställ in i ugnen i 225 grader och gratinera tills moset är gyllene, ca 20-25 minuter.
    Tag ut och toppa med räkor, dill och citron.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.