Den här soppan gjorde jag förra veckan men har inte lagt upp receptet här än. Att koka egen fond av skalen från vilka skaldjur som helst blir så gott och ger en riktigt god grundsmak till soppan. Självklart kan man använda tärning eller fond men nästa gång du äter räkor eller kräftor släng inte skalen utan koka en fond. Ibland orkar man inte koka fonden på en gång men det går alldeles utmärkt att ställa skalen i kylen över natten, övertäckta så slipper du att det luktar i hela kylen dagen efter eller att frysa in skalen och ta fram vid annat tillfälle när du hinner koka fond. Jag brukar frysa in den färdiga fonden i fryspåse, då tar den minst plats. Skriv med permanent penna på påsen innan du fyller den så vet du vilken typ av fond du har i påsen vid senare tillfälle…det är så lätt att glömma 😉 Använder du kräft- eller hummerskal? Pilla gärna bort gallblåsan längst upp i huvudet då den kan ge en besk smak till fonden som inte är så angenäm. Räkskalen behöver du inte göra något med.
En enkel variant att göra fond är att hälla lite olja i en kastrull, röra i lite tomatpuré och bränna av lite för att få sötare smak, i med skalen och efter en stund en lök, några vitlöksklyftor, en morot, en bit fänkål eller palsternacka, en liten eller en halv chili, timjan (går bra med torkad), 4-5 pepparkorn, några deciliter vin och ev en skvätt konjak. Fyll sedan på med vatten så det täcker skalen. Koka 30-40 min och låt det sedan stå och dra med lock på i ca en halvtimme. Sila av och reducera fonden till hälften. Lite mer tidskrävande är det om man vill rosta skalen i ugnen men det går bra det med. Då sprider jag ut skal och grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och ställer in i ugnen, 225 grader i 20 minuter. Sen fortsätter jag enligt ovan.
I en fisk- och skaldjurssoppa kan du använda vilken fisk eller skaldjur du vill. Musslor är även jättegott i om man gillar det. Tänk bara på att rensa ur musslor som inte stänger sig när de är råa och tvärtom efter att du kokt dem – de som fortfarande är stängda åker i soporna. Det är alltid trevligt med något nybakt bröd till soppan…hembakt eller köpt spelar ingen roll. På bilden är det lökfocaccia och recept på det hittar du här. Många fisksoppor innehåller saffran och självklart kan du tillsätta ett paket, 0.5 g, till denna soppa.
Fisk- och skaldjurssoppa
Ingredienser
- 1 bananschalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chili
- 4 potatisar
- 1.5 dl vitt vin
- 5 dl skaldjursfond
- 400 g laxfilé
- 500 g räkor med skal
- 1.5-2 dl syrad grädde
- 1 kvist timjan repad ca 2 msk
- 1 näve sockerärtor
- ca 12 körsbärstomater
- Persilja
- s&p
Instruktioner
- Skala räkorna och ställ i kylen (om du vill kokar du fond på skalen men då behöver du ca en och en halvtimme till detta).
- Finhacka lök, vitlök och chili. Fräs i lite smör & rapsolja. Skala under tiden potatisen och skär i bitar. Häll i dem i grytan och låt fräsa med en stund. Häll på vin och fond. Koka på medelvärme i ca 15 min till potatisen är mjuk. Sänk värmen och lägg i laxen (i kuber). Sjud i 5 minuter. Strimla sockerärtor, halvera tomaterna och hacka lite persilja och häll i. Koka upp och servera med räkor till.