Fisk- och skaldjursgryta med mjukost

 

 

En sån där enkel men fantastiskt god fiskgryta. Hade några fina skreiryggfiléer i frysen som jag valde att hålla utanför fisk- och skaldjursgrytan. Stekte snabbt purjolök, morot och potatis.

Hällde på vitt vin och fiskbuljong och lät det koka tills potatisen var nästan klar. I med en skvätt grädde och koka tills potatisen var färdig. Smakade av med vit- och svartpeppar och vände till sist i ett halvt paket kräftost från @kavli_mjukost Ett paket färdigkokta musslor hamnade i grytan sist av allt. Serverades med smörstekt skreirygg och toppades med räkor.

Jag utgick från Kavlis recept på Kräftsoppa. Receptet på den hittar du nedan. Jag ser alltid till att ha lite olika typer av fonder i frysen. Godast brukar det bli när det är lite olika skal från skaldjur men jag gör även ”rena” fonder på t ex bara hummer- eller räkskal. Kokar fonden och reducerar ned den rejält så tar den inte så mycket plats i frysen. Jag fryser alltid in i ziplockpåsar numera. Fryser in påsen på en bricka så den blir helt platt. Då blir det jättelätt att stapla fonderna på varann. Jag skriver också med tjock fryspenna på så man lätt ska se vad det är för fond när man ska fiska upp en….minnet brukar svika rätt bra har jag märkt 😉 Här nedan en gammal bild.

Du kan givetvis använda vilken mjukost du vill när du gör en fisksoppa. Det brukar vara en bra smaksättare i många grytor och såser. Prova t ex att tillsätta mozzarellaosten med smak av tomat och basilika eller grillad paprika i din köttfärssås. Perfekt att ta till vara på om man har en slatt kvar.

 

Kräftsoppa med Kavli mjukost

Kavlis grundrecept för en otroligt snabblagad och god kräftsoppa. Lägg till och dra ifrån det du känner för, kanske beroende på vad du har hemma i förråden, för variation.

  • 2 dl Creme fraiche
  • 3 st Morötter
  • 330 g Kräftost
  • 1 msk Smör
  • 2 msk Vetemjöl
  • 1 tärning Buljong
  • 1 l Vatten
  • 1 burk Kräftstjärtar
  1. Skala och grovriv morötterna, bryn dem i smör i en kastrull. Strö över mjöl. Häll i vatten och buljong. Koka i 5 minuter.
  2. Blanda ner kräftost och crème fraiche. Låt det koka upp igen. Salta och peppra.

    Tillsätt kräftstjärna vid servering.

Lämna ett svar