Kombucha

Jag fick en babySCOBY av min kollega innan jul. Den har jag nu använt och bryggt Kombucha flera gånger av. Varje gång man brygger bildas en ny baby som kan användas till en ny bryggning eller ges bort till någon som vill brygga eget. Den gamla kan användas om och om igen. Det man ska tänka på är hygienen. Koka upp vatten och skölj alla kärl du ska använda. Använd plasthandskar om du ska ta i SCOBYn.

Men vad är då Kombucha?? Jo, det är fermenterat sött te. SCOBYn ”äter” upp sockret så ju längre du låter din kombucha stå desto mer socker äts upp. SCOBY står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast och kallas ibland kombuchasvamp eftersom den påminner om just en slemmig svamp eller manet. Egentligen är den cellulosa som bildas av bakteriekulturen när den ombildar sockerarter till olika syror. Dessutom innehåller drycken bl a antioxidander och B-vitamin. Kombuchan anses ge bättre matsmältning, immunförsvar, ha antiinflammatoriska egenskaper och ingår i gruppen probiotika, mjölksyrebakterier som finns bl a i Kefir och yoghurt. Kombucha har druckits i asien i flera tusen år men det är först på senare tid den fått ett uppsving i västerländerna.

Kombuchastarter finns att köpa men om du känner någon som brygger kan du be om att få. Jag har än så länge bara bryggt på Ceylonte, svart te men tänkte brygga lite grönt längre fram. Earl Grey fungerar dock inte pga av att den innehåller olja. Det ska helst vara ett rent te, ej smaksatt och allra helst ekologiskt.

Kombucha 1 liter färdig kombucha

1 SCOBY
1-2 dl färdig kombucha
2 tepåsar eller 2 rågade tsk teblad
0.5-0.75 socker
3+6 dl vatten

Koka upp 3 dl vatten och lägg i tepåsarna eller tebladen. Låt dra 10 minuter. Plocka upp påsarna eller sila teet ner i en glasburk på minst 1.5 liter. Blanda med sockret. Tillsätt 6 dl kallt vatten. Låt sedan teet svalna till rumstemperatur, det får inte överstiga 25 grader, då dör bakteriekulturen. Häll i kombuchan och lägg till sist försiktigt i scobyn. Täck burken med ett tygstycke och fäst med ett gummiband. Nu får teet både syre och undviker inkräktare. Ställ burken i rumstemperatur, dock ej i direkt solljus. Ovanpå kylskåpet är en bra plats om man har plats för det. Låt kombuchan fermentera 1-2 veckor. Smaka av med hjälp av ett sugrör. Ju längre drycken står desto mer vinägersyrlig, så det är en smaksak. Ta bort scobyn och dess baby, tvätta av dem försiktigt och spara båda i 2-3 dl av kombuchan. Sila kombuchan och kyl innan servering. Om du vill startar du nu en ny sats kombucha. Annars kan du förvara scobyn och babyn i kylen tills du vill använda den nästa gång.

Man kan dricka kombuchan direkt som den är eller så smaksätter du den. Du kolsyrar den dessutom på ett enkelt sätt. Blanda den färdiga kombuchan med 100 g frukt eller bär per liter dryck. Diska ur glasburken du använde när du gjorde kombuchan och lägg smaksättningen i botten och häll på silad kombucha. Täck med duk igen och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn. Sila och häll upp den färdiga drycken i petflaskor – man kan använda glasflaskor men de kan explodera om man vill kolsyra så petflaskor är att föredra. Låt flaskorna stå i rumstemperatur med locket åtskruvat i ytterligare 1-2 dygn. Känn på flaskan efter ett dygn, när den är hård och inte ger efter för lätt tryck är den klar. Är den hård har kolsyra bildats och är den ff mjuk får den fermentera lite till. Ställ in den färdigkolsyrade kombuchan i kylskåpet. Oöppnad flaska håller flera veckor i kylen.

Hallon är min favorit! Men ingefära, mango och lingon är också goda. När du silat av hallonen kan du använda dem i t ex smoothie eller varför inte mixa och äta på glassen.

Julmustflaskorna är precis lagom stora! 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.