På alla hjärtans dag blev det efterrätt till min glasstokiga familj (även om två av galningarna inte bor hemma eller ens i samma stad längre…). Glassen är så grymt enkel att göra då den bara består av 5 dl vispad grädde blandad med en burk kondenserad mjölk och vaniljpulver. Fryser sedan in minst 6 h. Ta ut ur frysen ca 30 minuter innan servering så går det lättare att få upp glassen. Använd gärna en glasskopa som du doppar i varmt vatten. Inte den nyttigaste glassen men då den är rätt mäktig behöver man ju inte så jättemycket heller.
Den gjordes inte i tisdags som du ser på märkningen men jag hade kvar så det räckte till tisdagens dessert.
Jag smörstekte färsk ananas men det blir så mycket godare att grilla men jag lockas inte jättemycket av det en vinterkväll så det blev stekpannan. Lite svårt att få plats med bladen kvar och få kontakt ordentligt med ytan mot stekpannan men, men… Sprinkla över lite chiliflakes innan du steker. Blir så gott! Det är även gott att pensla på lite lite teriyakisås.
Jag gjorde glassen till detta tillfälle när jag serverade med varma hjortron som smaksatts med yuzusake. Eftersom glassen i sig är rätt söt pga av den kondenserade mjölken hoppade jag över socker.
Toppades sedan med karamelliserade sesamfrön. De hade nog varit goda även på ananasen vid noggrann eftertanke!
Yuzusake säger du? Nja, vid närmare titt är det ingen sake utan ett fruktvin men yuzusake är lika gott det. Den jag använde till detta var Ile Four Yuzu, nr 191, 200:-. Supergod serverad iskall, ungefär som en limoncello men mycket mycket godare!