Kladdkaka med chokladkolafudge och popcorn

ÅÅÅÅh så god efterrätt vi åt på Valborgsmässoafton! Receptet hittade jag hos Pralinsystrarna på instagram. Skitgott rent ut sagt! Och perfekt att förbereda då den ändå ska stå i kylen och stelna till. Jag gjorde saltkolasås till men den valde jag att göra i anslutning då jag ville ha den varm men den kan lika gärna göras innan den också.

Salt kolasås

0.5 dl glykossirap
1.5 dl strösocker
50 g smör
2 dl vispgrädde
en stor nypa flingsalt

Smält smöret och glykossirapen tills färgen är bärnstensfärgad. Se upp så det inte blir bränt dock. Rör i smöret och häll sedan försiktigt i vispgrädden under omrörning. Var försiktig så att det inte skvätter. Sänk värmen och låt kolasåsen koka ihop till önskad konsistens. Jag brukar koka ca 10 minuter. Smaka av med saltet. Servera varm eller låt svalna.

Receptet är taget direkt från Instagram. Denna kaka kommer definitivt att göras igen!

Kladdkaka med Choklad-Kola Fudge och popcorn

Servera med lite vispad grädde och ringla över salt kolasås.
Författare: Pralinsystrarna

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 240 g strösocker ca 2½ dl
  • 100 g vetemjöl 1,6 dl
  • 20 g kakao ½ dl
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 krm salt
  • 2 stora ägg

Choklad-Kola Fudge Frosting

  • 50 g smör
  • 200 ml vispgrädde
  • 50 g strösocker ca ½ dl
  • 70 g ljus sirap ½ dl
  • 16 g kakao 2 msk
  • ½ tsk vaniljpulver

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150°. Klä en form, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt socker, vaniljextrakt och salt. Sikta ner mjöl och kakao. Rör runt några tag med en träslev och tillsätt ett ägg i sänder. Rör runt med några kraftiga tag tills du får en glansig, tjock och silkeslen smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i näst nedersta delen av ugnen, 30-40 minuter. Håll koll på kakan efter 30 minuter då ugnar varierar väldigt mycket i värme. Själv tycker jag att kladdkakan är klar när en provsticka kommer ut med lite segt kladd på sig.
  • Ta ut kakan och låt den kallna helt.

Gör sedan frostingen:

  • Lägg alla ingredienser till frostingen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt (jag kokar på 4 av 9 på min spis) 20-25 minuter. Blandningen ska börja tjocka till sig och bubblorna ska bli större och "segare" - hålla sig lite längre helt enkelt. (Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!) Slå fudgen över kladdkakan och låt stå i kylskåp minst ett par timmar eller över natten.
  • Häll sedan på @thepoppingcompany på kakan och saltad karamellsås ,jordnötter ..färska bär eller vad man vill ha på.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.