JUL 2024

Ett liiiiitet tunt täcke av snö låg det på marken när vi vaknade på julafton 2024! Vi var glada för det lilla för vilken skillnad det blir med lite vitt på marken!

Vi startade dagen med grötfrukost. Julgröten är smidig att koka i ugnen. Den får ett uppkok i gryta innan den går in i ugnen med en fuktig handduk runt i 150 grader i en timme, sen stänger man av ugnen och låter gröten stå kvar över natten så är den färdig lagom tills man vaknar…utan att det bränts vid och konstant omrörning för att undvika att det bränns. Jag kör på 1 del grötris, 2 delar vatten och 4 delar mjölk, i detta fall 3/6/12, två kanelstänger och en ordentlig nypa salt och en gnutta socker. Det blev precis lagom till fem personers frukostgröt och sju personers Ris á la Malta till kvällen. När man öppnar ugnen på morgonen är gröten fortfarande ljummen…vill man ha den ordentligt varm är det bara att ta ut så mycket som man vill använda och värma antingen på spisen eller i mikron.

Plocka ut kanelstängerna och rör runt i gröten så ser den ut som den ska sen.

Denna julafton var vi endast sju runt bordet (äldste sonen firade i Newcastle med sin fästmö) och jag försökte att dra ned på allt då det ju alltid blir så extremt mycket rester som man äter till man storknar! Så när julafton kommer och man dukar upp är det ändå alldeles för mycket…suck! Men ganska bra tyckte jag ändå att jag lyckades hålla mig. En liten kavalkad av bilder kommer här:

Det enda fotot på upplagd mat blev på de kalla rätterna från havet… min räkcheesecake har jag svårt att hoppa över. Den är också god att äta tillsammans med en sallad ett par dagar efteråt. Jag har t o m fryst in och tinat upp och det funkar men blir så klart inte som när den är färsk. Gör den alltid dagen innan så den hinner sätta sig ordentligt. Recept finns bl a här.

Revbensspjäll brukar alltid min mamma göra men i år ville jag inte låta henne göra något alls så de fixade jag efter Jennie Waldéns populära recept. De blir såååå goda!

För mitt eget minnes skull kommer i slutet en lista på allt…

Ris á la Malta med jordgubbssås – kan man ha någon annan dessert på julafton?? Inte i mitt tycke i alla fall. Tänk vad traditioner vi har runt jul…

…som att det alltid ligger en Trisslott under tallriken (mamma och pappa som tomtar sig lite). Dessa skrapas alltid gemensamt där alla runt bordet får säga en ruta att skrapa, en i taget så klart. I år var det bara vinst på min lott – på juldagen kom dock min ena bror med nästan hela familjen och då fick även de sina lotter – mer vinst hos dem med två vinster!

Även detta gamla spel sen makens barndom kommer fram under jul…Jumbojet! Sååå mysigt framåt småtimmarna <3

 

JULAFTON 2024

Vitlökssill (crème fraiche, majonnäs, persilja, vitlök, svartpeppar)

Asiatisk sill (1-2-3-lag, ljus soja, yuzu, sake, vitlök, citrongräs, limeblad, chili, vitpepparkorn, kroianderfrön)

Rödbetsgravad lax

Räkcheesecake

Ägghalvor (majonnäs, räkor, löjrom, dill)

Gubbröra

Kryddgravad entrecôte

Tryffelsalami

Sallad (grönkål, physalis, granatäpplekärnor, olivolja, flingsalt, svartpeppar, muscatbalsamvinäger)

Julskinka

Janssons frestelse

Kantarellomelett

Revbensspjäll

Köttbullar och prinskorv

Ostar

Ris á la Malta med Jordgubbssås till dessert

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.