Gillar du romrussin? Det gör jag – riktig tantsmak om du frågar min familj som mest väljer vanilj när vi köper glass! Jag älskart! Som jag skrev i förra inlägget har jag fått hem juliga kryddor från Santa Maria i samarbete med Smakbox. Jag satt och funderade en stund, kollade i mitt skafferi och fick ett stort sug efter just romrussin. Väl i lådan där jag har russin låg en påse med tranbär och direkt blev det så klart röda bär till saffransrulltårta. Marinerade inte i rom utan en julig edition konjak från Jules Delorme. Dessa fick sedan stå ett dygn och dra sig.
Jag brukar alltid baka med potatismjöl när jag gör rulltårta med såg ett recept på ICA med vetemjöl och testade det. Blev väldigt fluffig botten. Jag ändrade lite dock och rörde ut saffranet i konjak i stället för vatten. Så brukar jag göra när jag gör saffransdeg.
Medan rulltårtan kallnade gjordes frosting. Tänk på att ta ut smöret så att det är riktigt rumsvarmt. Då blir det lättare att breda ut jämnt över rulltårtan. Jag gjorde en smörkräm som med fördel kan spritsas ut på muffins eller läggas mellan två kakor. Den blev riktigt god.
Rulltårtan är god även utan tranbären. Jag bredde ut smörkrämen utan tranbären för att enklare få ett jämnt lager.
Rulla ihop och ställ in i kylen en stund så är det lättare att skära skivor. Kan med fördel frysas.
Ät som den är eller varför inte med lättvispad grädde.
Saffransrulltårta med tranbär
Ingredienser
- 0.5 g saffran
- 1 msk socker
- 1 msk konjak eller vatten
- 3 ägg
- 1.5 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl 2 dl motsvarar 120 g
- 1 tsk bakpulver
Smörkräm
- 100 g vit choklad
- 75 g rumstempererat smör
- 2 dl florsocker
- 100 g färskost
- 1.5 dl tranbär
- 1-1.5 msk konjak kan uteslutas
Instruktioner
- Blanda tranbär med konjak och låt stå ett dygn.
- Sätt ugnen på 250˚C.
- Botten: Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm (för 15 bitar). Smörj gärna med lite smör.
- Stöt saffranet med lilla mängden socker i en mortel. Blanda det med konjaken (eller vattnet).
- Vispa ägg och resten av sockret pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det och saffranet i äggsmeten.
- Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
- Strö ut socker jämnt på ett bakplåtspapper. Stjälp upp botten direkt. Pensla gärna med kallt vatten innan du drar av pappret. Låt svalna.
- Smörkräm: Hacka och smält den vita chokladen över vattenbad. Låt svalna något.
- Vipsa ihop smöret och florsockret. Tillsätt den smälta chokladen och vispa ihop. Tillsätt till sist färskosten.
- Bred ut smörkrämen jämnt över botten. Strö över tranbären och rulla ihop med långsidan mot dig. Lägg skarven nedåt. Kyl ca en halvtimme så blir det finare skivor när du skär upp.