Körsbärskaka

Den här kakan har jag gjort vid ett par tillfällen nu i sommar….eller ja nu är det väl höst redan! Superenkel och så saftig och god.

Utgick från ett klassiskt recept med 2-2-2 och 100 g smör, dvs ägg, socker och mjöl. Det brukar alltid funka tillsammans med bär eller frukt.

Kärna ur körsbär eller bigarråer och dela dem på mitten. Det går lika bra med frysta bär men de är alltid lite vattnigare.

Smöra och bröa en form. Rör ihop smält smör, socker, mjöl och ägg. Jag använder self rising- mjöl som innehåller lite bakpulver men om du använder vanligt vetemjöl kan du tillsätta 1 tsk bakpulver.

Pilla ner körsbären lite jämt i smeten.

Om du vill kan du strö över pärlsocker men det är inget måste.

Ställ in i ugnen, 225 grader i ca 20-25 minuter. Vill du ha en mer kladdliknande konsistens kör du på den kortare tiden. Annars känn med brödsticka om den är torr när du sticker i den.

Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde med lite vaniljpulver i.

Körsbärskaka

Portioner: 12 bitar
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 200 g körsbär eller bigarråer
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • pärlsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader.
    Smöra och bröa en form med avtagbara kanter.
    Kärna ur och halvera körsbären.
    Smält smöret och rör i övriga ingredienser.
    Fördela ut körsbären och tryck lätt ned dem i kakan.
    Strö över pärlsocker om så önskas.
    Ställ in i ugnen 20-25 minuter.
    Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde med lite vaniljpulver i eller varför inte gräddglass,

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.