Knäckestjärnor

De här knäckestjärnorna har det varit strykande åtgång på här i jul. Receptet hittade jag i Matmagasinet Julspecial. Kan serveras med sill på eller med en god ost.

Knäckestjärnor

Receptet säger 40 stycken men jag fick ut fler då jag tryckte ihop överbliven deg och kavlade ett par ggr till. De blir lite hårdare dock då det blir mer mjöl i dessa.
Total tid1 t
Portioner: 40 stycken
Författare: Matmagasinet

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 3 msk neutral olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 msk mortlad kummin
  • 1/2 msk mortlad anis
  • 4-5 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • sesam eller vallmofrön
  • flingsalt

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl. Låt jäsa 30 minuter. 
    Sätt ugnen på 225 grader. 
    Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut tunt på mjölat bord. Stansa ut stjärnor med pepparkaksform. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och pensla med ägg och strö på vallmofrön eller sesamfrön. Strö över lite vallmo- eller sesamfrön.
    Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Passa noga så de inte blir brända. Förvara i burk med tätslutande lock.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.