Äppelkaka

Kanelbullens dag!!! Ja så är det ser jag i mitt flöde på Instagram som fullkomligt svämmar över av bullbak! Dagen är ju inte slut än så vi får se – kanske jag sätter en deg jag med…

Igår bakade jag dock äppelkaka som vi njuter av även idag. Slängde in ett gäng i frysen också, alltid bra att ha om man får oväntade fikagäster. Fast nu för tiden händer ju det dock mycket sällan pga rådande distansrekommendationer tyvärr.

Jag bakade efter ett recept jag hade skrivit in i en gammal receptbok. Jag googlade och jämförde lite med recept igår och det verkar vara ett ganska klassiskt recept. Skickade sonen att köpa smör och när jag sedan skulle börja baka och öppnade kylskåpet visade det sig att han köpt Mellanbregott! Ja ja, så det fick duga men var väl så där att baka med. Kakan blev god ändå.

Ät som den är eller tillsammans med grädde, vaniljsås eller glass.

Äppelkaka i långpanna

Portioner: 20 rutor

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 3-4 äpplen
  • 0.75 dl socker
  • 1 msk kanel

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
    Rör smör och socker poröst.
    Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
    Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör i mjölken.
    Bred ut smeten i en långpanna (ca 35x25 cm) klädd med bakplåtspapper.
    Skala äpplena och skär i klyftor. Vänd dem i socker och kanel som blandats.
    Lägg klyftorna ovanpå smeten.
    Strö ev över lite kanelsocker.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.