Salmalax i salladsblad

Alltså jag älskar de här små rackarna! Det åker ofta med en salma- eller frøyalax från affären när det är jag som handlar till fredagsmyset, typ den enda handlingen jag gör ensam då jag inte kan bära för tunga kassar. Maken blir galen när jag är med och handlar för allt tar så mycket längre tid eftersom jag gärna går runt och kollar in vad som är på erbjudande och kommer på både det ena och det andra jag vill laga vilket gör att jag får springa tillbaka och hämta saker. Så han åker gärna själv, haha! Det betyder ju att när jag går in och handlar fixet till helgen kan det smita med både det ena och det andra och framför allt en sån här lite rackare. Ska vi göra sushi blir det alltid den stora filén men den lilla är precis lagom till en förrätt eller små aptitretare.

Att servera laxen i små hjärtsalladsblad blir både gott och trevligt. De här åt vi medan jag tillagade förra helgens oxfilépasta, se föregående inlägg. Supergott med ett glas bubbel till. Så mysigt när alla står runt köksön när man lagar mat.

I den här röran är det bara lax (det går bra att använda ryggfilén på en laxsida oxå), pyttelite vitlök, riven ingefära, hackad chili och lite koriander, 1 tsk fisksås, 1 msk mirin och drygt 0.25 dl ljus soja (jag använder Maggi) och en droppe sesamolja. Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen minst 30 minuter. Precis innan servering pressar du i en halv lime och blandar.

Här har jag klickat på lite misomayo. Jag har nästan alltid en neutral hemslagen mayo står i en flaska i kylen. Då går det snabbt att smaksätta en lite del av den till någon rätt. Nästa gång kanske jag vill ha smak av sesam och då är det ju tråkigt om man har en massa misomayo står och blir över.

Du har väl inte missat det otroligt enkla och snabba sättet att göra din mayo på? I med ett ägg i en stavmixerbehållare. Klicka i 1 msk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Fyll på med 2 dl rapsolja och sätt försiktigt ned stavmixern i botten. Starta mixern och låt så mycket olja som möjligt sugas upp i majonnäsen innan du börjar att vicka lite fram och tillbaka på staven. Dra till sist upp och ned tills du ser att all olja gått in. Smaksätt med salt och svartpeppar. Härifrån kan du sedan göra vilken smaksättning du vill.

  • lite vitlök och några droppar citron till en supergod aioli
  • wasabi
  • sesamolja
  • miso
  • låt kimchi rinna av och mixa med majonnäs och tillsätt ev lite av kimchisåsen
  • sriracha (sååå mycket godare än den färdiga srirachamayon på flaska. Men spar gärna srirachaflaskan och fyll på din majonnäs i denna, den står sig ett par veckor i kylen)
  • lime
  • soja
  • ceasar (riven parmesan, sardeller, vitlök)

JA denna lista kan så klart göras ännu längre – endast fantasin sätter gränser ju!

Ibland blandar jag i salladslök och gurka eller kanske lite avokado. Du kan också servera detta på friterat rispapper – det ser både festligt ut och ger en krispig god smak.

Eller tillsammans med en sojagravad äggula. Kombinationen är magisk!

Eller varför inte på våffla!

Ja denna lista skulle kunna göras hur lång som helst men nu ska jag ge mig! Önskar dig en härlig fredagskväll och du – HÅLL I OCH HÅLL UT! Du kan rädda liv…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.