Mer asiatiskt…kan bara inte låta bli smakkombon vitlök-chili-soja-lime. Det blir så gott! Här har jag marinerat vannemeiräkor i soja, vitlök, chili, ingefära, fisksås, lime och sesamolja. De fick stå i ett par timmar. När du köper vannamei tänk på att kolla så att de är ASC-märkta. Helst ska vi ju låta bli alla räkor som inte är burfångade men någon gång ibland faller jag för frestelsen och köper och då alltid ASC-certifierade.
Jag börjar med att steka räkorna så att de får lite färg. Är räkorna förkokta får man bara snabbt steka dem så de inte blir sega. Sen lägger jag dem åt sidan på en tallrik.
När jag wokar brukar jag kolla av grönsakslådan och ta det som är tröttast, eller rättare sagt när jag ser lite trötta grönsaker tänker jag att det är dags för wok. Så trötta var de inte denna gång men i gick i alla fall brysselkål, broccoli (framför allt stammen), gul lök, vitlök, den vita delen på salladslök och en grön chili i bitar. Smaka gärna av chilin för att se vilken hetta den har. Smaka i mitten då den inte är så stark i spetsen. I med allt i het panna med lite olja i botten. Jag gillar dem lite knapriga så de får mest få färg innan jag lägger i nudlar. Denna gång glutenfria i form av shirataki-nudlar som är gjorda av konjaksrot. Blir lite som risnudlar som ju också är glutenfria men jag tänker att om jag ska prova att låta bli mjöl ett tag kan jag ju lika gärna dra ned på kolhydrater också 😉 Jag häller också på marinaden från räkorna så att den hettas upp ordentligt. Sen ett par nävar spenat och lite ostronsås…
…innan räkorna går tillbaka i woken. Pressa över lime.
Åh vad sugen jag blir igen när jag ser bilderna…Skulle kunna leva på asiatiskt!
Jag toppade med salladslök, grön chili och chilirostade sesamfrön. Hade ingen koriander hemma så det fick bli lite persilja. Räkorna hade marinerat i ganska stark chili så det var rejält med hetta.
Jag gillar ju verkligen inte att kasta mat så denna gång ringlades lite ceasardressing över. Annars hade det nog blivit srirachamayo. Ceasardressing har ju sardeller i sig så det knöt ihop rätten riktigt bra. Det behövs inte så mycket.
Marinad till vannameiräkor
Ingredienser
- 2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
- 1 chili eller 0.5-1 tsk friterad chili i olja, mer om du vill ha rejält med hetta
- 2 cm ingefära (1-2 msk riven)
- 0.25 dl ljus soja, typ Maggi
- saften från en lime
- 1 msk fisksås
- några droppar sesamolja
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg i tinade vannameiräkor och blanda. Låt marinera minst en halvtimme men gärna längre.