Lax Paneng Red Curry

Igår gjorde jag en superenkel lax i ugn. Jag köpte en laxsida, passade på att köpa en stor då priset var 99:-/kg. Skar loss ca 750-800 g och frös in resterande i portionsbitar. Bra mycket godare än de portionsförpackade vacuumhistorierna i frysdisken. Jag skar bort skinnet men det momentet kan man hoppa över om man vill. Ner med lite Smör&Raspolja i en form och så laxsidan i tillsammans med färsk broccoli.

Glöm inte att stammen är fullt ätbar – skala och skiva den och släng med. Salta på fisken och blanda en påse Paneng Red Curry från Santa Maria med 3 dl kokosmjölk (har du en burk med 4 dl går det lika bra med hela den). Häll över fisken.

Ställ in i ugnen i 200 grader i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt stå 5 minuter till. Är du osäker på om laxen är klar – stick i en termometer och ta ut när den är 46 grader (vill man ha helt genomstekt kanske 52 men jag tycker den drar åt det torrare hållet då, en smaksak dock).

Vill du slänger du i alla möjliga grönsaker t ex paprika, zucchini, lök och svamp.

En supersnabb vardagsrätt som givetvis passar lika bra till helgen om man inte vill hållas i köket i flera timmar! Ha en trevlig fredagkväll! Själv laddar jag för Bihl´s Barskåp kl 17 som idag kommer att handla om Bourbon. Streamas på facebook och det är Hans Bihl som jobbat som bartender i hela sitt liv och håller utbildningar. Så här i Coronatider har de vid två tidigare tillfällen haft denna typ av AW där de blandar lite olika drinkar och utgår från just en spritsort. Tidigare har det varit Gin och Vodka. Det som är trevligt är alla anekdokter och fakta som presenteras. Livesändningar så allt kan hända 😉 Ljud som inte synkar osv. Du kan även passa på att ställa frågor under programmets gång.

Lax Paneng Red Curry

En supersnabb rätt med få ingredienser då jag använder färdig kryddpåse och hoppar därmed över momentet att göra en kryddpasta. Sex normalportioner eller för fyra vrålhungriga.
Författare: Jojo

Ingredienser

 • 750-800 g lax i bit (eller portionsbitar)
 • 3-4 dl kokosmjölk
 • 1 påse Santa Maria Penang Red Curry
 • 1 broccolistånd
 • smör&rapsolja till formen
 • ca 1 tsk salt

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 200 grader.
  Skär bort skinnet på fisken om du önskar. Lägg i smord form.
  Lägg i fisken och salta.
  Skär broccolin i buketter. Skala stammen och skär i slantar. Lägg i formen.
  Blanda kryddpåsen med kokosmjölken. Häll över fisken.
  Ställ in i ugnen i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt fisken stå kvar ca 5 minuter.
  Servera gärna med ris.

 

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.