Lax är så gott, speciellt när det är så varmt som det är nu! Riktigt härligt sommarväder som vi får hålla tummarna att det håller i sig. Den här laxen kan göras med både vanlig lax eller salmalax. Om det mot all förmodan blir någon lax över blir den jättegod även dagen efter. Eftersom det är citron i blir den lite halvtillagad.
Risnudelsallad med lax
Portioner: 4
Ingredienser
Lax med asiatisk dressing
- 400 g salmalax
- 1 dl ljus soja
- 1 citron, saften
- 2 msk sesamolja
- 1 liten vitlöksklyfta
Risnudelsallad
- 250 g risnudlar
- 2 msk olja
- 1 dl jordnötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe grön sparris
- 1 påse sockerärtor
- 1 kruka koriander
- 1-2 tsk chiliflakes, eller 1 färsk
Instruktioner
Laxen
- Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Riv vitlöken i en skål och häll i övriga ingredienser. Häll hälften av dressingen över laxen och ställ kallt i ca 30 minuter.
Risnudelsalladen
- Koka nudlarna enligt förpackningen. Skölj i kallt vatten. Hacka jordnötterna grovt eller mixa snabbt. Skär sparrisen och sockerärtor i bitar. Hetta upp oljan och stek sparrisen. Sänk värmen och riv i vitlöken. Häll i chilin och blanda i nudlarna. Häll över resterande dressing från laxen och vänd i 3/4 av koriandern. Servera med laxen till och toppa med lite koriander.