Igår blev det lax till middag. Tycker att det är så gott med lax. Jag hade dock lite svårt att bestämma mig för vad jag skulle göra med den men valet landade i ugnsbakning med en glace av Hoisinsås som jag hade i kylskåpet. Hoisin används kanske mest till anka och och kött men det här blev riktigt gott. Jag blandade i lite kokossocker, fisksås och extra soja i den färdiga såsen. Efter att jag penslat på detta fick laxen stå ca 45 minuter i kylen innan den gick in i ugnen på 175 grader tills innetemperaturen var 46 grader. Då stängdes ugnen av och jag gläntade lite på luckan.
Till detta åt vi wokad ostronskivling, sockerärta och vitlök i tunna skivor. Det smaksattes med ostronsås och vitpeppar. Efter att jag penslat laxen med glacen skivade jag gurka tunt på mandolin och la i en marinad av soja, fisksås, kokossocker, gochugaru (koreanskt chilipulver), sesamfrön och limesaft.
Fantastiskt gott med koriander och lite extra lime till!
Hoisinlax
Ingredienser
- 1 laxsida à ca 1.5 kg
- 0.75 dl Hoisinsås
- 2 msk fisksås
- 1 msk kokossocker (eller valfri sötning, t ex honung)
- 2 msk ljus soja
- några varv med vitpepparkvarnen
Instruktioner
- Blanda ingredienserna och pensla över hela laxsidan. Ställ kallt i ca 45 minuter.Sätt ugnen på 175 grader.Ställ in laxen i ugnen. När den uppnått 46 grader stänger du av ugnen och gläntar lite på luckan. Låt stå ca 5 minuter innan du tar ut den.
Sojamarinerad gurka
Ingredienser
- 0.5 gurka
- 0.75 dl ljus soja, typ Maggi
- 1 msk kokossocker (eller valfri sötning)
- 1 msk fisksås
- 1 tsk sesamfrön
- 1 krm gochugaru (koreanskt chilipulver)
- 0.5 lime, saften
Instruktioner
- Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i gurkan. Blanda om och ställ kallt i 30-45 minuter.