Fried rice eller rispytt?

Fried rice, Nasi goreng eller stekt ris – kärt barn med många namn, beroende på var man bor så klart! Maken och jag gjorde två lite längre backpackingresor till sydostasien för ca 25 år sedan. Det var på den tiden man inte visste var man skulle bo när man drog vidare utan man hoppade in på något ställe som såg schysst ut och kollade om det fanns lediga rum och så förhandlade man om priset. Vi ringde hem en gång i veckan och då fick man beställa ett collect call och sedan blev man anvisad ett litet bås för samtalet. Det gick inte att ha full koll på var vi var då inte! Vi bestämde att vi skulle ringa hem på tisdagar och när man är ute och reser så där är det inte alltid säkert att man har full koll på vilken veckodag det är! Vi kunde alltså glömma att ringa på bestämd dag…Något att tänka på idag när man undrar var barnen är någonstans ibland och tycker att ett litet sms kan ju inte skada i alla fall. 😉

I Indonesien och Malaysia kallas stekt ris för Nasi Goreng. På indonesiska betyder nasis ris och goreng stekt. Använder du nudlar i stället kallas det Bami eller Mie Goreng. Det är ju egentligen deras motsvarighet för Pytt-i-panna! Lite man tager det som finns för stunden. Jag använder alltid soja som smaksättare när jag gör Nasi Goreng och har du Ketjap Manis hemma är den jättegod i. Gör din egen om du vill, recept nedan. Det åt vi ofta på våra resor. Speciellt maken som då inte var så värst imponerad av spicy food. En Nasi Goreng var sällan stark.

Jag kokar ofta extra ris när jag kokar så att jag kan steka ihop en snabb rispytt dagen efter. Antingen använder jag den som ett tillägg till annan mat som HÄR eller som hel rätt med valfritt kött i.

Även här kan man som jag tipsat om förut ha en plastbytta i frysen där man lägger små bitar av kött och korv som blir över. När byttan är fyll gör man pytt på det – med potatis eller med ris. Med ris drar det oftast åt det asiatiska hållet när det gäller smaker men blir då och då med svenska smaker, med korv och svamp som nedan.

Det är ju bara fantasin som sätter gränser, tillsätt det du har i kylen för stunden. Det går givetvis att planera i förväg och köpa hem precis det man vill ha i sitt ris. Det gör jag ibland men har ju så svårt att hålla mig till det jag tänkt – kanske behöver träna på det!

Mexikanska smaker med räkor i riset och grillad kycklinglårfilé till.

Häromdagen gjorde jag ju DENNA med rökt hjortlår. Välj om du vill steka med ägg i riset eller steka för sig och servera till. Steker du med ägget i riset kan du antingen tillsätta det när du stekt lök, röra runt tills det börjar koagulera och sedan tillsätta resten eller så gör du det sist – stek, smaka av och gör sedan plats i mitten av pannan, knäck i äggen och rör runt tills det nästan är koagulerat. Blanda snabbt ihop med riset.

Ketjap Manis

Ingredienser

  • 1.5 dl kinesisk soja
  • 1.5 dl kokossocker eller brunt farinsocker
  • 3 smashade vitlöksklyftor
  • 1-2 stjärnanis
  • 1 msk färsk riven ingefära

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka ca 15 minuter. Sila av.

 

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.