Har på senare år upptäckt Dumplings. Trodde på något konstigt sätt att jag inte gillar men ack så fel jag hade! Inte så krångligt att göra heller om man köper färdig dumplingsdeg. Men ibland blir det egen och den är så mycket mer lätthanterad. Här är ett steg-för-stegrecept: Dumplingsdegrecept hos Ta skeden dit du kommer
Här gjorde jag två olika fyllningar, en med räkor och en med fläskfärs. Man kan välja att fylla degen som en skål, alltså med öppen topp eller helt stängd. På You Tube finns det massor av videos om du inte vill hitta på en egen style.
Dumplings
Dumplings kan man fylla med lite vad man vill! Toppen!
Ingredienser
- 300 g fläskfärs
- 0.5 liten silverlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1.5 msk riven ingefära
- 1 salladslök
- 1 litet ägg
- lite strimlad rödkål
- chili
- vitpeppar
vannameiräkor, salladslök, chili, ingefära, koriander, ägg, fisksås, vitlök
champinjoner, vitlök, chili, gräslök
Instruktioner
- Finhacka silverlök, chili och vitlök. Strimla salladslöken och rödkålen tunt. blanda färs, ägg, kål, lök och chili. Ganska många varv med pepparkvarnen och så salt. Provstek lite för att se om du behöver tillsätta mer salt eller peppar. Lägg en klick smet i mitten på ett dumlingsark och nyp ihop, alternativt en större klick och forma degen runt som en skål. Ställ dem i bambukorg i en stor kastrull med kokande vatten på botten och ånga dem ca 8-10 min.
- Jag brukar använda frysta okokta räkor, hacka dem och blanda med ovanstående ingredienser. Forma antingen som öppna Shumai som på bilden ovan eller så gör jag gyoza genom att lägga en klick i mitten på ett ark, vik över till en halvmåne (tryck ut all luft innan du stänger genom att fukta kanten med vatten och pressa ihop. Gör gärna lite vågig kant. Stek i olja på ena sidan och häll på ca en halv dl vatten och lägg på ett lock. Dra ner värmen och ånga dem klara tills i stort sett allt vatten är förångat.
- Den vegetariska varianten blev finhackad champinjon, vitlök, chili och gräslök. Lite fisksås och svartpeppar i och dessa veks som på bilden till höger.