Plockmat

Fredagar är väl den ultimata dagen för plockmat?! Alla är trötta efter en jobb/skolvecka och då är det skönt att bara langa fram lite. Det brukar vara något som går hem hos både stora och små. Här kommer lite inspiration från en tidigare kväll i januari med härliga vänner runt bordet. Kan sakna lite melon nu när jag går igenom bilderna men det gick alldeles utmärkt utan…

Ostar på bilden är Gruyère, Parmesan, Manchego, en lagrad cheddar i form av ett hjärta (minns tyvärr inte vad osten heter men ska ta reda på det och uppdatera), Kvibille gräddädel.

Numera en klassiker…chips med smetana, dill, rödlök och rom av något slag. Kan äta mig mätt på detta bara!

Bresaolakorgar med getostkräm, smördegsrullar med tapenade (kavla ut ett smördegs ark och bred tapenade eller pesto på, rulla ihop och skär bitar och grädda 5-10 minuter i 225 grader) och så mina hemgjorda krustader med räkröra (färska räkstjärtar med lite smetana, mayo peppar, citronzest och dill)

Fyll muffinsformar med breasola. Sätt in i ugn 200 grader i ca 10-15 minuter, beroende på hur tjocka skivorna är. Fyll med valfritt! En svampröra eller räkröra är supergott eller som här med getostkräm gjord på huvuddelen Petits chèvre doux från President, en mjuk getost i små puckar. Bara att mosa ihop med lite smetana eller crème fraiche, salt och peppar. Vill man kan man också blanda i pyttelite riven vitlök och några droppar honung. Klicka i korgarna och droppa några droppar honung över. Några varv med pepparkvarnen och lite rosmarin är både fint och gott.

Lite olika sorters chark är gott. Här hemma har vi strykande åtgång på tryffelsalami och prosciutto crudo men även cotto går hem på en macka. I förgrunden ser du spianata som är en kryddstark chorizosalami.

Ett gott bröd till är alltid gott och några kex av något slag. Dillknäcke och fröknäcke är två av mina favoriter.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.