Såg en så fin bild på Pinterest på en Christmastini serverad i en julkula. Var bara tvungen att prova och det blev succé! Till drinken serverade jag en ost som också fick formen av en julkula, Brilliant Savarin med sourcreamchips, ugnsbakt brietårta med nötter, frukt och agavesirap, fröknäcke, dillknäcke och knäckestjärnor.
Drinken består av vodka, apelsinlikör, tranbärsjuice, körsbärssaft och citronsaft. I botten på ett coupeglas ligger sockrade tranbär och en grankvist. Sockrade tranbär gör du enkelt genom att värma lite socker i lite vatten, doppa tranbäret i sockerlagen och sedan rulla i strösocker. Låt stelna.
Den juliga osten är inte så julig i smaken dock. Den är gjord på Philadelphiaost, riven cheddar, brynta salviablad och bräckt prosciutto.
En brietårta med nötter och torkad frukt och honung eller agavesirap uppepå och som sedan ställs in i ugnen i ca 10 minuter, 200 grader. Försvinnande god! Den fick samsas med några crustader med Västerbottensost och Äppelmarmelad.
Färskost med brynt salvia och prosciutto
Ingredienser
- 150 g Philapelphiaost
- 2 dl riven cheddar
- 10-15 salviablad
- 2 skivor prosciutto
- 2 msk smör eller olivolja
- 1 granatäpple
Instruktioner
- Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret och sänk temperaturen till medeltemperatur. Lägg i salviabladen, den större mängden för mer salviasmak (den är smakrik). Stek bladen ca en minut per sida och lägg sedan upp dem på hushållspapper. Lägg i prosciutton i samma panna. Stek knaprig på båda sidor. Lägg upp på hushållspapper. Blanda philadelphiaosten och den rivna osten. Smula i salviabladen och prosciutton och blanda. Smaka av med några varv på svartpepparkvarnen. Klicka upp osten på platstfolie och rulla ihop till en boll. Ställ in i kylen minst en halvtimme, gärna längre.Vid servering: Ta ur kärnorna ur granatäpplet. Tryck in dem runt hela ostbollen.
Christmastini
Ingredienser
- 2.25 dl vodka
- 1 dl apelsinlikör, typ Cointreau
- 1 dl tranbärsjuice (färdigblandad)
- 1 dl körsbärssaft (färdigblandad)
- 1 citron
- tranbär och grankvist
Instruktioner
- För sockrade tranbär: koka upp 0.25 dl vatten med 0.25 dl socker. Låt svalna lite och doppa sedan tranbären i sockerlagen. Rulla till sist i socker och låt stelna.Pressa citronen. Blanda alla ingredienser och fyll upp i glaskulor. Kyl om du inte använder kylda drycker.Lägg tranbär i botten på ett martini- eller coupeglas. Lägg dit en grankvist. Placera uppepå tranbären. Vid servering får gästen hälla upp drinken i glaset.